Jesse Faber (Amsterdam, 1973) is allround beeldend kunstenaar, filmmaker en projectleider. Zijn multidisciplinaire kunstenaarsoeuvre omvat onder meer schilderijen, fotografie en bewegend beeld. In zijn werk, dat vaak de menselijke figuur centraal stelt, combineert hij traditionele technieken uit de zeventiende eeuw met restmaterialen uit de consumptiemaatschappij. De portretten zijn zorgvuldig overwogen dichotomieën; ze bevinden zich op het grensgebied van oud en nieuw, en zelfs van traditioneel en radicaal.  Fabers werk komt voort uit een klassieke concept gestuurde structuur en raakt tegelijkertijd post-moderne Pop sentimenten aan.

 

Vanaf zijn opleiding Audiovisueel aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (cum laude afgestudeerd in 1999) heeft Faber zich toegelegd op schilderkunst en fotografie. Zijn werk heeft hoofdzakelijk de menselijke figuur als onderwerp, in de vorm van portretten en naaktfiguren. In 2019 verscheen Fabers fotografiewerk in het boek Die Kunst een Mensch zu sein, met een begeleidend essay van Arnon Grunberg.

 

Zijn werk is tentoongesteld op exposities en kunstbeurzen in onder andere Basel, New York, Parijs, Miami, Londen en Amsterdam.

 

Faber combineert zijn activiteiten als beeldend kunstenaar met werk voor tv en film, als onafhankelijk maker of in opdracht. In 2004 won hij de Warner Students Award op het Nederlands Filmfestival en hij heeft vervolgens gewerkt bij Blazhoffski als producer, regisseur en formatontwikkelaar. Daarna heeft hij als regisseur en creative producer gewerkt voor omroepen en producenten als RTL, Blue Circle, BNNVARA, VPRO, SBS6 en MTV. In 2006 regisseerde hij de korte film De Switch en in 2011 maakte hij voor de NTR de documentaireserie Hangen of Leven en een gelijknamige korte film. Daarnaast is hij presentator en speelde hij als acteur in diverse film- en tv-producties.

 

Zijn vrije werk combineert hij met de productie van creatief en sociaal werk voor uiteenlopende platforms, projecten en opdrachtgevers. Zo is hij sinds 2015 projectleider bij de Peter Faber Stichting, een door zijn vader opgerichte organisatie waarbinnen Jesse zich middels creatieve projecten inzet voor risicojongeren en (ex)gedetineerden. Hierin speelt de productie van film, fotografie en andere content een belangrijke rol. Hij leidt onder andere het Educatief Programma Jongeren gericht op misdaadpreventie en Hangen of Leven gericht op gedetineerden. Ook acquisitie en het onderhouden van relaties met overheidsinstanties en fondsen behoort tot Fabers verantwoordelijkheden.

Jesse_2020

JESSE IN DWDD